Artist Guide

sanattutkunu.com sanatçılara ne tür avantajlar sunar?

  • Eselerini ücretsiz ve sınırsız sergile
  • Mekandan ve zamandan bağımsız bir şekilde sanatını ve hikayeni tüm sanattutkunlarına tanıt
  • Bağımsız çevrimiçi galerini ve takipçi ekosistemini oluştur
  • Tüm sanattutkunlarıyla iletişimde olma ve canlı bir ekosistemin parçası olma fırsatına eriş
  • Güvenli bir şekilde ve sanat galerilerine bağımlı olmadan demokratik bir ortamda eserlerini sat, sanatına değer kat
  • Sanattutkunlarının nabzını tut, trend ve beklentilerden güncel bir şekilde haberdar ol
  • İhtiyacın olan her konuda sanattutkunu.com’un desteğine eriş
  • Eserlerini istediğin mecrada sergilemeye veya satmaya devam et

Kimler satış yapabilir?

18 yaşını doldurmuş tüm sanatçılar Platformumuz aracılığıyla eserlerini satabilir. sanattutkunu.com, sanat çevrelerinde yer edinmiş çağdaş sanatçılardan henüz yolun başındaki yetenekli sanatçılara kadar geniş bağımsız sanatçı yelpazesiyle kapsayıcı ve demokratik bir platformdur.

Satış yapmaya nasıl başlanır?

Ücretsiz bir şekilde sanatçı panelinden üyelik gerçekleştilir, sanatçı kimliğini yansıtan sanatçı profili oluşturulur ve eserler yüklenerek satışa sunulur. Sanatçı panelinden eserler ve satışlar kolay bir şekilde takip edilir. Haydi çevrimiçi galerinizi basit ve ücretsiz bir şekilde oluşturun, tüm portföyünüzü sergileyin ve satmaya başlayın!

Sanatçı hesabı nasıl açılır?

Anasayfamızın sağ üstünde yer alan Giriş Yap/Kaydol’a ve “Bir Hesap Oluşturun” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan “Sanatçı Hesabı Aç” butonuna tıklayın ve Kayıt Formunu güncel ve doğru bilgilerle doldurun. Sanatçı hesabınız tarafımızca onaylandıktan sonra “Hesabım” menüsünden Sanatçı Panelinize erişim sağlayabilir ve çevrimiçi galerinizi yönetmeye başlayabilirsiniz.

Sanatçı hesabının nasıl açılacağını anlatan kısa videomuza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz ve desteğe ihtiyacınız olursa bize her zaman ulaşabilirsiniz!

Hangi eserler satılabilir?

Resim, heykel, illüstrasyon, fotoğraf, dijital eser, seramik gibi her türde özgün sanat eseri satılabilir.

Sanatçı profili oluştururken nelere dikkat edilmelidir?

Sanatçı profili aynı zamanda sanatçının çevrimiçi ve ücretsiz sanat galerisidir. Sanatçının biyografisi, eserleri, profil fotoğrafı ve kapak fotoğrafından oluşur. Sanatseverlerin sizi ve sanatınızı en iyi şekilde tanıyabilmesi için biyografinizi yeterli ayrıntıda hazırlamalısınız. Hikayeniz, tarzınız, doğum yılınız, aldığınız ödüller, ilham kaynaklarınız, sergileriniz, sanata bakışınız gibi birçok hususa yer verebilirsiniz. Profil fotoğrafınız sizi net bir şekilde tanıtırken profil fotoğrafınızın arka planında yer alan kapak fotoğrafınız galerinizin kimliğini yansıtmalı ve çözünürlükleri yüksek olmalıdır.

Eserler nasıl yüklenir?

Anasayfada yer alan “Eser Yükle” butonuna tıklayın ve daha önce belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak “Sanatçı Paneli”nize erişin. Sanatçı panelinizde yer alan “Eserler” ve “Yeni Ekle” butonuna tıklayın ve eselerinizi hemen yüklemeye başlayın.

Eserinizi eklerken hikayesine yer vermenizin eşsiz bir deneyim yaratacağını unutmayın!

Eserler yüklenirken nelere dikkat edilmelidir?

Eserlerinizi yüklerken kategori, tarz, malzeme, stil, tema, çerçeve ve imza durumu, eserin boyutları, üretim yeri ve yılı gibi özgün tüm ayrıntıları doğru bilgilerle girmelisiniz. Eserlerinizi yüklerken “Etiketler” bölümünü de doldurmanız, eserinizin fotoğraflarının herbirine adınızı ve eser adını yazmanız ve eserinizi ekledikten sonra “Düzenle” seçeneğine tıklayarak eseri İngilizce dilinde de yüklemeniz eserinizin aramalarda ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

Eser fotoğraflarının her birinin boyutu 1 MB'ı geçmemelidir. Fotoğrafların formatının ".jpg" veya ".jpeg" olması önerilir.

Eserinizin tema, stil gibi özelliklerinin seçeneklerimiz arasında bulunmaması halinde lütfen bizimle iletişime geçin. En kısa sürede gerekli güncellemeyi yapacağız.

Eser fotoğraflarının nasıl olması ve hangi sırayla eklenmesi gerektiği, eser yükleme adımları ile ilgili hazırladığımız Eser Yükleme Klavuzu’muza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan her konuda bizimle iletişime geçebileceğinizi lütfen unutmayın!

Eserlerin fotoğrafları nasıl olmalıdır?

Eser fotoğrafı çekilirken görüntünün net olmasına dikkat edilmelidir. Eseri doğal ve net bir şekilde yansıtabilmek için fotoğraflar mümkünse gündüz vakti, doğal ışıkta, aydınlık bir alanda çekilmelidir. Eserin renklerini doğru yansıtmayacağı ve yansıma yapabileceği için flaşlı çekimler tercih edilmemelidir.Eseri daha iyi tanıtabilmek için eserin detaylarının ve farklı açılardan görünümünün de fotoğraflanması gerekir.

Her bir eser için eklenmesi gereken fotoğraf sayısı eserin niteliğine göre 5-6 fotoğraftır. Eserin yapım aşamalarına ait fotoğrafların da eklenmesi eserin hikayesini yansıtabilmenizi sağlar. Bu fotoğraflar ayrıca eserinizi görüntüleyen sanattutkunlarına özel bir deneyim sunar.

Fotoğraf çekilirken arka fonun eseri net bir şekilde ortaya çıkaracak yalınlıkta olmasına ve eserin temasına aykırı olmamasına dikkat edilmelidir. Dikkat çekici renkler, dağınık ve karmaşık alanlar eserin doğru yansıtılmamasına neden olur. Eser fotoğraflarında eserin gerçek boyutunun doğru yansıtılmış olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle arkaplanın değiştirildiği mockup uygulamalarında eserin olduğundan büyük veya küçük gösterilmemesine özen gösterilmelidir.

Eser fotoğrafları hangi sırayla yüklenmelidir?

Eser eklerken yüklediğiniz ilk fotoğraf kapak fotoğrafıdır. Kapak fotoğrafı eserinizin tamamının göründüğü, herhangi bir arka fonun veya çerçevenin yer almadığı fotoğraftır. Eserin yalın bir şekilde tanıtılmasını sağlar.

Kapak fotoğrafından sonra yüklediğiniz diğer fotoğraflar ise dekoratif fotoğraflardır. Eserin çerçeveli olarak, detaylandırılarak, farklı açılardan, duvarda, tuvalde, herhangi bir ortamda veya mockup olarak gösterildiği fotoğraflardır. Eserinizi daha iyi yansıtabilmek için kapak fotoğrafı dışında 4-5 adet dekoratif fotoğraf yüklemelisiniz. Dekoratif fotoğraflar oluşturmada arkaplan kaldırma, mockup fotoğrafı oluşturma gibi değişiklikler için Adobe, Canva, PIXLR gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarının ücretsiz veya profesyonel seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Ödeme süreci nasıl işler?

Eserin satışından sonra alıcıdan IYZICO tarafından tahsil edilen ücret www.sanattutkunu.com tarafından alınacak bedel düşülerek doğrudan sanatçının şahsi banka hesabına yatırılır. Böylece Sanatçı güvenli ve basit bir şekilde ödemeyi tahsil eder.

Ödeme, eser alıcıya teslim edildikten 15 gün sonra onaylanır ve bankacılık işlemlerine bağlı olarak 15 ila 22 gün arasında sanatçının şahsi hesabına aktarılır.

Komisyon bedeli nedir?

Sanattutkunu.com çevrimiçi sanat galerinizi oluşturmanız, eserlerinizi sergilemeniz ve takipçilerinizi artırabilmeniz için tamamen ücretsizdir. Eserinizin satılması halinde ise satış bedeli üzerinden KDV dahil %30 komisyon uygulanır.

Eser ücreti belirlerken nelere dikkat edilmelidir?

Eserinizin ücretini belirlerken kargo ve paketleme ücretleri ve komisyon bedelimizi göz önünde bulundurmalısınız.

Eserler farklı mecralardan satılabilir mi?

Sanattutkunu.com sanatçılara bağımsız bir ekosistem sunar, sanatçılar eselerini istedikleri mecrada sergileme ve satma hakkına sahiptir. Eğer Platformumuzda sergilenen eser başka bir mecradan satıldıysa güncelliği korumak adına Sanatçı Panelinizde yer alan “Envanter” bölümünden "Stok durumu: Stoklar tükendi" olarak güncellenmelidir.

Sanatçı profili geçici olarak kapatılabilir mi?

Sanatçı panelinde yer alan “Ayarlar” bölümüne girerek profilinizin “Tatil Modu”nu etkinleştirebilirsiniz. Sizi özleyeceğiz!

Ödeme bilgileri nasıl girilir? IYZICO için bir kayıt zorunluluğu var mı?

Ödemenizi güvenli bir şekilde alabilmek için herhangi bir üyelik vb. işlem yapmanız gerekmez, sizin için bütün süreci yönetiyor olacağız. Yalnızca şahsınıza ait banka hesap bilgilerinizi sanatçı paneline kaydetmeniz yeterlidir. IYZICO aracılığıyla güvenle tahsil edilen ödemeniz IYZICO tarafından komisyon bedelimiz düşülerek doğrudan şahsi hesabınıza aktarılır.

Eserler nasıl kargolanmalıdır?

Eserleriniz eşsiz nitelikte ve hassas ürünler olduğundan titizlikle paketlenmesi oldukça önemlidir. Eserin sağlam bir şekilde alıcıya teslimi sanatçının sorumluluğunda olduğundan taşıma esnasında zarar görmemesi adına eserin özelliğine göre baloncuk, karton veya daha dayanıklı ek malzemelerle sağlam bir şekilde paketlenmelidir.

Henüz bir kargo firmasıyla anlaşmamız bulunmadığından eserinizi dilediğiniz kargo firmasıyla alıcının belirlediği adrese gönderebilirsiniz.

Kargo ücretini kim karşılar?

Kargo ücreti sanatçı tarafından karşılanmaktadır. Eserinizin ücretini belirlerken bu durumu göz önüne alabilirsiniz. Alıcının iade talep etmesi durumunda da mevzuat gereği iade kargo bedeli sanatçı tarafından karşılanmaktadır.

İade süreci nasıl işlemektedir?

Mevzuat gereği alıcının 15 gün içinde eseri iade etme hakkı bulunmaktadır. Alıcı bu durumda 10 gün içinde eseri tüm eklentileriyle birlikte ve titizlikle paketlemek ve sanatçıya kargolamak durumundadır. Ancak aşağıdaki hallerde alıcının iade talebi kabul edilmez:

-özel sipariş üzerine diğer deyişle Alıcı'nın istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan eserlerde,

-fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve Sanatçı'nın kontrolünde olmayan eserlerde,

-dijital sanat eserlerinde,

-cayma hakkı süresi sona ermeden önce, Alıcının onayı ile ifasına başlanan eserlerde.

Eserler çerçeveli olmak zorunda mıdır?

Kağıt eserlerinizin çerçeveli olması satış şansınızı arttırabilir ancak çerçeveli olmak zorunda değildir. Eğer çerçevesiz olarak gönderilecekse eserin “Tanım” bölümünde ve eser ekleme adımlarındaki “Çerçeve” seçiminde bu durum belirtilmelidir.

Eklenen eserlerin onay süreci nasıl ilerler?

Platformumuza yüklediğiniz eserler 24 saatlik bir onay sürecine tabidir. Onaya gönderilen eserin kullanım şartlarına uymaması veya eser bilgilerinde hata olması gibi hallerde bu durum sanatçıya en kısa sürede bildirilir ve süreç hakkında destek verilir. Ayrıca eserinizin onay durumu gibi tüm aşamalarını sanatçı panelinden rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Eser Orijinallik Sertifikası nedir?

Eser Orijinallik Sertifikası eserinizin eşsizliğini alıcılara yansıtmanızı sağlayan bir çeşit belgedir. Sanatçının adı, eserin türü, adı ve boyutları, eserin yapılış malzemesi, tekniği, eserin yapılış tarihi, sanatçının imzasını taşır. Bu sertifika eserin bir parçası sayılır ve tarafınızca hazırlanarak eserle birlikte alıcıya gönderilmelidir. Eser Orijinallik Sertifikasına buradan ulaşabilir ve gerekli bilgileri doldurup imzalayarak eserle birlikte kargoya verebilirsiniz. Bu Sertifikanın eksik olması iade sebebi olabilmektedir.

Satış gerçekleştikten sonra süreç nasıl ilerler?

Tebrikler! Eserinizin satılması durumunda kayıtlı e-postanıza bildirim göndeririz. Aynı zamanda tüm satışlarınızı sanatçı panelindeki “Siparişler” bölümünden görüntüleyebilirsiniz. Satış bildiriminden sonra mümkün olan en kısa sürede ve en geç 24 saat içinde satışın sanatçı tarafından onaylanması gerekir. Satış onaylandıktan sonra eser bu rehberin ilgili bölümünde belirtilen şekilde kargoya verilmelidir.

Eserinizi kargoya vermeden önce “Eser Orijinallik Sertifikası”nı indirmeyi, doldurmayı ve imzalamayı unutmamalısınız. “Eser Orijinallik Sertifikası”nın eksik olması veya eserin tanıtıldığı şekilde olmaması iade sebebi olabilir.

Alıcıya hitaben veya alıcı notunda belirtilen temaya uygun bir “Sanatçı Notu” hazırlayıp göndermeniz eşsiz bir deneyim sunacaktır!

Satıştan sonra eseri kargolama süresi kaç gündür?

Satıştan sonra mümkün olan en kısa sürede ve mücbir sebepler hariç en geç 3 iş günü içinde eserler kargoya verilmelidir. Eğer bu süre içinde kargolama işlemi gerçekleştirilemeyecekse alıcıya haber verilmesi adına tarafımıza bilgilendirme yapılmasını rica ederiz.

Eserinizi kargoya verdikten sonra sanatçı panelindeki “Siparişler” bölümünden kargo takip numarasını girmelisiniz. Unutmayın alıcılar eserinizle buluşmak için sabırsızlanıyor olacaklar!

Fikri Mülkiyet konularında nelere dikkat edilmelidir?

Biz bağımsız sanatçılara yalnızca demokratik bir ortamda çevrimiçi sanat galerilerini oluşturma, eserlerini sergileme ve satma fırsatı sunarız. Sanatçılar; kişisel hesaplarında yer alan içeriklerden telif hakkı gibi fikri mülkiyet hakkı ihlali oluşturması, sahte veya hukuka aykırı elde edilmiş olması gibi olası sorunlardan şahsen sorumludurlar.